Ik ging vloggen met mijn moeder en dit is wat er gebeurde…

door | 10 mei 2023 | Vloggen voor ondernemers

Moederdag… speciaal voor deze dag heb ik besloten om de vlog die ik maakte samen met mijn moeder met je te delen.

Lukt het mij om een vlog te maken met mijn moeder? Dat is de hoofdvraag die ik stel aan het begin van de video. Maar er gebeurde nog zoveel meer door het maken van deze vlog met mijn mama. Bekijk de vlog en lees daaronder verder…

Waarom wilde ik een vlog maken met mama?

Mijn moeder en ik doen eigenlijk niet zo vaak iets samen, zeker niet buiten huis. Maar mijn moeders verkering was net uit en ik had een emotionele tijd achter de rug na het overlijden van mijn vader begin 2022. Dus een weekendje weg leek ons heel fijn. Een video zou dit bijzondere weekendje met mammie mooi kunnen vastleggen.

Er ging ook gelijk een lampje branden dat ik een video wilde maken voor mijn YouTube kanaal om mijn 1100 abonnees te inspireren.

Zodat ALS de video leuk genoeg zou zijn, ik deze met hen zou delen. De video voor mezelf houden kon altijd nog. Ik vond de video goed genoeg, daarom deel ik hem vandaag met jou.

Hoe heb ik mijn moeder voor de vlog gevraagd?

Je familie in beeld brengen is voor veel ondernemers wel een dingetje. Hoezo zou je broer, je zus of een van je ouders in beeld komen? Of je partner? Je kind..? Op je familie filmen zitten vaak heel veel bezwaren.

En terecht, want niet iedereen wil `zomaar´ in beeld komen, zeker niet voor jouw onderneming. Dus ja, het was voor mij ook even bezwaarlijk om mijn eigen moeder te vragen.

Dus stond ik er eerst bij stil: waarom wil ik een vlog maken met mijn moeder?

Door een kijkje in mijn privéleven te geven, ontstaat een persoonlijke verbinding tussen mij en mijn volgers. Door mijzelf op de video als dochter te laten zien, begrijpen mensen eerder dat ik niet alleen een professionele videocoach ben, maar ook gewoon een mens van vlees en bloed. Dat ik benaderbaar ben voor het stellen van vragen over video bijvoorbeeld.

En voordat ik mijn moeder de concrete vraag stelde “Mama, vind jij het leuk als we samen een video maken van ons weekendje?” had ik wel al een scenario van de video in mijn hoofd. Een soort rode draad van wat ik kan vertellen en laten zien in de video. Zo zie je een duidelijke kop en staart aan de video en komen er ook tips tussendoor.

Doordat ik zoveel video’s en vlogs met mijn klanten heb gemaakt, kreeg ik het gevoel: ja dit kan ik ook wel samen met mijn moeder. Dit zou namelijk niet mijn eerste vlog worden, dus het vloggen heb ik wel in de vingers. De grootste uitdaging voor mij zat hem in de montage: wat laat ik wel of niet zien in de vlog en wat knip ik weg? Het originele beeldmateriaal was namelijk 60 minuten en heb ik teruggebracht naar een ruime 10 minuten.

Editing is voor mij een creatieve uitlaatklep. Ik zie videobewerking niet als een zwaar iets, maar juist als een leuke bezigheid. En door de vele kilometers die ik hiermee de afgelopen 15 jaar gemaakt heb (276 persoonlijke video’s op mijn YouTube kanaal) kan ik veel sneller en effectiever editen voor een mooi eindresultaat.

Een beginner met video bewerkt vaak een video van 1 a 2 minuten. Je moet je voorstellen dat jij daar veel korter mee bezig zult zijn, als je tenminste weet waar je de knoppen kunt vinden en hoe je je eigen video’s snel en effectief bewerkt.

Welke onverwachte dingen gebeurden er?

Humor
Mijn moeder kan soms zulke grappige dingen zeggen. En dan vooral onverwacht. Dat maakte de video leuk om naar te kijken. Luchtig. En laagdrempelig. Er zit veel menselijkheid in en dat herkennen mensen die de video zien.

Go with the flow
Ook al had ik een paar punten in mijn hoofd die ik in de video wilde laten zien en vertellen (zoals de tip over een windkapje voor je microfoon), toch heb ik mijn “vaste script” losgelaten. Zodat ik ook spontaan kon inspelen op wat er gebeurt.

De regie houden
Op het moment dat mijn moeder met haar assertiviteit roet in mijn plan probeert te gooien, pak ik bewust de regie terug. Want het is en blijft mijn vlog. Ook in de edit heb ik zelf de hand in wat ik wel of niet in de video laat zien. Dus spontaniteit is OK maar wel de controle blijven houden, Lau. En gelukkig is dat gelukt. 🙂

Wat kan jij van deze vlog leren?

  1. Maak een plan voor je video, maar sta open voor spontaniteit
  2. Ga op zoek naar een nieuwe manier om je menselijkheid te tonen
  3. Zorg ervoor dat je apparatuur op orde is zodat je je vrijheid behoudt

En zo kan ik nog wel 100 tips geven. Wil jij persoonlijke tips of door mij geholpen worden? Bekijk het aanbod hier:

BEKIJK VIDEOTRAININGEN

Tot de VLOGGENDE keer!

Liefs,

Laura en mama Lilian

3 Reacties

  1. Lilian Bertens

    Wat een leuke vlog! Ik herken ons helemaal! Voor herhaling vatbaar!

    Antwoord
  2. Paulien

    Leuk hoor! En gezellig zo samen in Noordwijk. Moet je vaker doen!

    Antwoord
    • Laura Elsman

      Dank je. Dit was zeker voor herhaling vatbaar, Paulien!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stap voor Stap aan de Slag met Video voor je bedrijf?

GRATIS VIDEO FEEL GOOD CHALLENGE

Wie is Laura Elsman, online videocoach?

Als online videocoach help ik ondernemende vrouwen om zelfverzekerd en effectief video’s te maken voor hun bedrijf.

Ik bied begeleiding bij het ontwikkelen van krachtige content, het overwinnen van camera-angst en het eenvoudig toepassen van videotechniek met hun smartphone.

Zo kunnen zij hun boodschap duidelijk overbrengen en hun merk versterken. 

Nieuwsgierig?

Meer videotips:

Bloopers op video zijn niet alleen hilarisch, maar ook leerzaam!

Bloopers op video zijn niet alleen hilarisch, maar ook leerzaam!

Heb je ooit een bloopervideo gezien en gedacht: “Dat had ik ook kunnen zijn”? Bloopers zijn niet alleen hilarisch, maar ook leerzaam! Laat me je meenemen in het verhaal van Jacky van der Starre, die via LinkedIn bij mij terechtkwam met de vraag of ik voor haar promotievideo’s kon maken. Jacky helpt mensen beter Nederlands te spreken op hun werk en in hun carrière via haar online taaltraining.